Drożdżowa gwiazda z makiem
Ciasto zebra
- Babki, Czekoladowe
- -
Zostało Ci białka? To idealny przepis. Szybki i łatwy w przygotowaniu, a zarazem przepyszny. Ciasto zebra jest wilgotne i efektownie się prezentuję.
Co potrzeba:
- 6 białek
- szczypta soli
- 120 g cukru
- 150 g mąki + 1,5 łyżki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kakao
- 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 4 łyżki oleju
Jak wykonać:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać powoli cukier, dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Kolejno dodać 150 g mąki pszennej oraz proszku do pieczenia i dokładnie wymieszać łyżką. Zimne masło i olej wlać do masy, wymieszać delikatnie. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać kakao, a do drugiej mąkę i wymieszać dokładnie. Tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na środek blaszki wlewać na przemian po jednej łyżce jasne i ciemnego ciasta, aż do skończenia obu mas. Piec w temp. 180 stopni przez około 40 minut. Ostudzone ciasto można polać polewą czekoladową.
Źródło przepisu: