
Ciasto z serem i borówkami
Składniki na kruszonkę wsypać do miski i rozdrobnić. Odstawić do lodówki. Do misy miksera wlać ciepłe mleko, cukier i pokruszone drożdże, wymieszać. Kolejno dodać mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło i sól, wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na około 16 części, uformować kule i ułożyć na blacie oprószonym mąkę, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra/dół. Z wyrośniętego ciasta uformować drożdżówki. Na środku każdej kuli zrobić wgłębienie np. szklanką i mocno docisnąć. Ułożyć truskawki i posypać kruszonką. Piec przez około 15 minut.