Brzoskwiniowa chmurka
Ciasto z mascarpone
Ciasto z mascarpone to przepis na ciasto czekoladowe przełożone dżemem morelowym, kremem z mascarpone i polany kremem czekoladowym. Ciasto jest wilgotne, dzięki dodaniu oleju, dlatego nie ma potrzeby nasączania. Przepis na ten wypiek jest prosty.
Co potrzeba:
Biszkopt kakaowy:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 75 ml oleju
- 75 g mąki pszennej
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/8 szkl. kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 350 ml śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan – fix
Dodatkowo:
- dżem morelowy (3 łyżki)
- polewa z kremu do orzeszków
- płatki migdałów
Jak wykonać:
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodać olej, zmiksować. Na koniec dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto wylać na blaszkę. Piec w temp. 180 stopni przez około 30 minut. Ostudzone ciasto przekroić na dwie części.
Śmietankę wlać do miski i ubić. Kolejno dodać serek mascarpone, cukier puder i śmietan-fix ponownie zmiksować.
Przełożenie:
biszkopt + dżem + krem + biszkopt + polewa i dekoracja
Źródło przepisu: