Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Kruche ciasto z rabarbarem i lekką budyniową pianką to wypiek, który zawsze zachwyca. Największą gwiazdą jest pianka – niezwykle delikatna i puszysta, dosłownie rozpływa się w ustach. Jej słodycz doskonale równoważy kwaskowatość rabarbaru, tworząc idealną harmonię smaków.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Pianka budyniowa:

  • 5 białek,
  • 1 szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego  bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szkl. oleju

Dodatkowo:

  • 500 g rabarbaru,

Jak wykonać:

Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do robota i wyrobić na jednolitą masę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć 60% ciasta, pozostałą część zawinąć w folie – obie części włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie spód podpiec w temp. 180 stopni przez około 20 minut. Ostawić do ostudzenia.

Ubić białka, kolejno dodać cukry i dalej ubijać. Następnie proszki budyniowe, zmiksować. Na koniec dodać olej i ponownie zmiksować. Powstałą masę wylać na popieczony spód, ułożyć rabarbar pokrojony w kostkę i rozłożyć pozostałą część ciasta. Piec w temp. 180 stopni 30-35 minut.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera