Idealne ciasto czekoladowe, gdy goście w drodze. Szybkie i proste w przygotowaniu, a składniki znajdą się w każdym domu. Dobre dla wielbicieli czekolady i do tego jeszcze podwójnie czekoladowe.
Co potrzeba:
Ciasto:
200g mąki pszennej
200g cukru
50g gorzkiego kakao
2łyżeczkiproszku do pieczenia
1łyżeczkasody oczyszczonej
1/3szkl. oleju
1 jajko
3/4szkl. mleka
3/4szkl.wrzącej wody zmieszanej z dwoma łyżeczkami kawy rozpuszczalnej
Przepis na tortownicę o średnicy około 22 cm. W misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Kolejno dodać jajko, mleko i olej, wymieszać. A na koniec wlać gorącą kawę i dokładnie wymieszać. Tortownicę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 min. do tzw. suchego patyczaka. Po upieczeniu ostudzić. Ostatnim krokiem będzie zrobienie polewy. Śmietankę wlać do rondelka i podgrzać. Zdjąć z ognia i wsypać pokruszoną czekoladę, odczekać chwilę i wymieszać. Ganache niech ostygnie i zgęstnieje. Po jakimś czasie polać ciasto polewą.