Ciasto Bajka
Co potrzeba:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 130 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka letniej wody
Warstwa owocowa:
- 2 galaretki wiśniowe
- 2 szkl. wrzącej wody
- 300 g dżemu z czarnej porzeczki
Krem budyniowy:
- 2 budynie waniliowe
- 800 ml mleka
- 80 g cukru
- 100 g masła
Do nasączenia biszkoptów:
- 150 ml wody
- 1 łyżka cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Ponadto:
- około 150 g okrągłych biszkoptów
- 100 g płatków migdałów do dekoracji
Jak wykonać:
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Kolejno dodać żółtka i zmiksować. Do uzyskanej masy dodać przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia, wymieszać delikatnie. Na koniec dodać łyżkę wody i ponownie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę, wstawić do piekarnika i piec około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia.
Kolejnym krokiem będzie zrobienia warstwy owocowej. Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Dodać dżem i dokładnie wymieszać. Na wystudzony biszkopt wyłożyć dżem. Odstawić do lodówki na pół godziny.
Następnie trzeba zrobić krem budyniowy. Do 200 ml mleka wsypać proszek budyniowy, wymieszać. Pozostałe mleko wlać do garnka, razem z cukrem i masłem, zagotować. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń, mieszać aż zgęstnieje. Ostudzić delikatnie. Na schłodzone ciasto wylać połowę kremu.
W misce wymieszać wodę z sokiem z cytryny i cukier puder. Nasączyć nim biszkopty. Nasączone biszkopty poukładać w dwóch rzędach na warstwie kremu budyniowego. Całość przykryć pozostałą częścią kremu budyniowego i wstawić na godzinę do lodówki. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów i odstawić do wystudzenia. Posypać nimi wierzch ciasta przed podaniem.