Ciasto Bajka

Ciasto Bajka, to dobry pomysł na weekendową słodkość w Dniu Babci i w Dniu Dziadka. Delikatny biszkopt w połączeniu z kremem budyniowym i dżemu nadaje idealne połączenie. Do tego jeszcze nasączone biszkopty z migdałową posypką, po prostu bajka. Ciasto z pewnością szybko zniknie ze stołu.

Co potrzeba:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 130 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka letniej wody

Warstwa owocowa:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 szkl. wrzącej wody
  • 300 g dżemu z czarnej porzeczki

Krem budyniowy:

  • 2 budynie waniliowe
  • 800 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 100 g masła

Do nasączenia biszkoptów:

  • 150 ml wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Ponadto:

  • około 150 g okrągłych biszkoptów
  • 100 g płatków migdałów do dekoracji

Jak wykonać:

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Kolejno dodać żółtka i zmiksować. Do uzyskanej masy dodać przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia, wymieszać delikatnie. Na koniec dodać łyżkę wody i ponownie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę, wstawić do piekarnika i piec około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia. 

Kolejnym krokiem będzie zrobienia warstwy owocowej. Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Dodać dżem i dokładnie wymieszać. Na wystudzony biszkopt wyłożyć dżem. Odstawić do lodówki na pół godziny.

Następnie trzeba zrobić krem budyniowy. Do 200 ml mleka wsypać proszek budyniowy, wymieszać. Pozostałe mleko wlać do garnka, razem z cukrem i masłem, zagotować. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń, mieszać aż zgęstnieje. Ostudzić delikatnie. Na schłodzone ciasto wylać połowę kremu.

W misce wymieszać wodę z sokiem z cytryny i cukier puder. Nasączyć nim biszkopty. Nasączone biszkopty poukładać w dwóch rzędach na warstwie kremu budyniowego. Całość przykryć pozostałą częścią kremu budyniowego i wstawić na godzinę do lodówki. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów i odstawić do wystudzenia. Posypać nimi wierzch ciasta przed podaniem.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera