Miodownik kajmakowy

Miodownik kajmakowy to pyszne miodowe ciasto, przełożone kremem budyniowym i masą kajmakową oraz posypane orzechami i polane czekoladą. Ciasto proste w przygotowaniu, a do tego apetycznie wygląda. Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach.

Co potrzeba:

Ciasto miodowe:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
Krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy (40 g)
  • 4 łyżki cukru
  • 150 g masła
Krem kajmakowy:
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 150 g masła
Dodatkowo:
  • 140 g orzechów włoskich
  • 50 g deserowej czekolady
  • 2 łyżeczki oleju

Jak wykonać:

Blaszkę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Do misy robota wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną oraz masło, wszystko zmiksować. Kolejno dodać miód oraz jajka, wyrobić na jednolite ciasto. Uformować kulę i podzielić na 3 równe części. Pierwszą część ciasta wyłożyć na blachę i ugnieść na równy placek, wstawić do piekarnika. Ciasto piec przez około 7 minut. W taki sam sposób upiec dwa pozostałe ciasta. Ostudzić.

Kolejno zrobić krem budyniowy. Mleko wlać do garnka, odlać z tego pół szklanki i wymieszać z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru. Gdy mleko będzie gorące dodać mieszankę i energicznie wymieszać, zagotować. Przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzić (krem można zrobić dzień wcześniej). Miękkie masło ubić na jasny, puszysty krem. Do masła dodawać stopniowo ostudzony budyń, ubić na jednolitą masę.

Następnie zrobić krem kajmakowy. Masło ubić na jasny, puszysty krem. Dodać masę krówkową i dokładnie zmiksować.

Ostatni krok to przełożenie ciasta. Pierwszy placek + krem budyniowy + drugi placek + 2/3 masy kajmakowej + trzeci placek + pozostała masa kajmakowa + posypać orzechami i polać roztopioną czekoladą z olejem. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera