Pierniczki

Pierniczki to słodycz, której nie może zabraknąć na święta. Szybkie i proste w przygotowaniu. Można je spokojnie 1,5 tygodnia wcześniej upiec, a kilka dni przed świętami udekorować. Kształty można dobierać dowolnie. U mnie były to świąteczne stemple.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 6 łyżek miodu
  • łyżeczka sody

Jak wykonać:

Wszystkie składniki wrzucić do robota i wyrobić na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto kładziemy na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na około 5 mm. Wykrawamy dowolne kształty, u mnie były to stemple świąteczne. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez około 15 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu pierniczki chowamy do pojemnika i tak mogą leżeć dobre 1,5 tygodnia. Po tym czasie możemy udekorować je dowolnie.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera