
Co potrzeba:
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
 - 100 g cukru
 - 80 g masła
 
Ciasto:
- 250 g mleka
 - 100 g cukru
 - 40 g drożdży świeżych
 - 2 jajka
 - 520 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
 - 80 g masła
 - 2 łyżeczki cukru wanilinowego
 - 1 szczypta soli
 
Dodatkowo:
- około 60 szt. jeżyn, świeżych
 - łyżka mąki ziemniaczanej
 - łyżka cukru pudru
 - bułka tarta
 

Jak wykonać:
Składniki na kruszonkę wsypać do miski i rozdrobnić. Odstawić do lodówki. Do misy miksera wlać ciepłe mleko, cukier i pokruszone drożdże, wymieszać. Kolejno dodać mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło i sól, wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, uformować kule i ułożyć na blacie oprószonym mąkę, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni góra/dół. Jeżyny, mąkę ziemniaczaną i cukier puder delikatnie wymieszać. Z wyrośniętego ciasta uformować drożdżówki. Na środku każdej kuli zrobić wgłębienie np. szklanką i mocno docisnąć. Posypać bułką tartę, ułożyć jeżyny i posypać kruszonką. Piec przez około 15 minut.
								
								
								
								










								








