
Tarta z rabarbarem i bezą
Co potrzeba:
Ciasto:
- 125 g masła masła
- 50 ml zimnego mleka
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- fasola sucha do obciążenia ciasta
Nadzienie:
- 750 g rabarbaru
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Beza:
- 2 białka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jak wykonać:
W misce umieścić masło, mąkę, cukier puder oraz sól. Wyrobić aż powstanie konsystencja, która przypomina kruszonkę. Kolejno dodać żółtko i wyrobić na jednolitą masę. Na koniec dodać mleko i wyrobić. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Umyty rabarbar pokroić w centymetrowe kawałki. Kolejno wrzucić do garnka, wsypać cukier i skropić cytryną, wymieszać. Podsmażać około 15 minut do momentu aż rabarbar się rozgotuje i nadmiar płynu odparuje.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na okrąg nieco większy niż forma (ja użyłam silikonowej i myślę, że to strzał w dziesiątkę) i przełożyć do formy, docisnąć i ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i rozsypać fasolkę. Piec przez 15 min, a po tym czasie zdjąć obciążenie i piec kolejne 15 minut.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć masę rabarbarową, a na nią ubitą pianę. Piec przez około 25 minut, do 30. Studzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiach.