Co potrzeba:
Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 40 g masła, zimnego
Ciasto:
- 2 jajka
- 250 g mleka
- 35 g drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej + do oprószenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 80 g masła, miękkiego
- szczypta soli
- około 200 g malin
Jak wykonać:
Składniki na kruszonkę wrzucić do miski, zagnieść i odstawić do lodówki.
Do garnuszka wlać mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzać (temp. 37 stopni). Do miski robota wrzucić mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło, sól i dodać podgrzane mleko z drożdżami i cukrem. Ciasto wyrobić na jednolitą masę. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto przełożyć na blat oprószony mąką. Podzielić na 16 części, uformować kule i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia. W międzyczasie wyłożyć dwie blachy papierem do pieczenia. Kolejno każdą kulę lekko rozpłaszczyć dłonią, na środek nałożyć 3-4 maliny i zlepić brzegi, formując okrągłe bułeczki. Maliniaki ułożyć na blaszce w odstępach 4 cm. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni góra/dół. Bułeczki posmarować wcześniej roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką. Piec około 15 minut.