Ciasto szpinakowe z truskawkami
Lekkie ciasto jogurtowe z truskawkami i galaretką
Lekkie ciasto jogurtowe z galaretką i truskawkami bez pieczenia. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, nie sprawia żadnych problemów w czasie przygotowania. Ciasto najlepiej wykonać dzień przed podaniem. Jeśli nie mamy tyle czasu, to wystarczą 3-3,5 godziny w lodówce aby było równie dobre.
Co potrzeba:
- biszkopty okrągłe
- 1 galaretka mango
- 1 galaretka pomarańczowa
- 2 duże gęste jogurty naturalne
- 2 galaretki truskawkowe
- 300-400 g truskawek
Jak wykonać:
Ciasto na tortownice o średnicy 20 cm.
Biszkopty ułożyć na dnie tortownicy. Pomarańczowe galaretki rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Do miski wrzucić jogurty i delikatnie roztrzepać. Kolejno dodać tężejącą galaretkę, wylać do tortownicy i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
W międzyczasie truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Galaretki rozpuścić 400 ml gorącej wody, ostudzić. Po ostudzeniu wsypać truskawki i odstawić do lekkiego stężenia. Po ostudzeniu wylać galaretkę na masę jogurtową i ponownie wstawić do lodówki.
Źródło przepisu: