Babka drożdżowe z rodzynkami

Babka drożdżowa z rodzynkami delikatna, puszysta w smaku, a do tego polana lukrem, pychota. Ciasto jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Świetnie się sprawdzi na wielkanocnym stole.

Co potrzeba:

Ciasto

  • 220 g mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki soli
  • 125 g rodzynek

    Jak wykonać:

    Mleko wlać do garnuszka i delikatnie podgrzać, zdjąć z palnika. Następnie do mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Odstawić na 15 min aby drożdże się ruszyły. Do misy miksera dodać mąkę, masło, jajko, żółtko, sól i rodzynki, odstawić. W międzyczasie przygotować foremkę na babkę ( u mnie silikonowa). Do misy dodać wyrośnięte drożdże i wyrabiać ciasto przez 2-3 minuty. Ciasto pozostawić w naczyniu na 40 minut. Piekarnika nagrzać do 150 stopni. Ciasto przełożyć do foremki. Piec 30 minut w temp. 150 stopni, a potem kolejne 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 15 minut aby nie opadło. Ostudzoną babkę można polać lukrem bądź polewą czekoladową.

    Źródło przepisu:
    Kasia Buciorowska
    Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

    Zapisz się do Newslettera