Puszysty sernik z mlekiem w proszku

Puszysty sernik z mlekiem w proszku wychodzi wysoki i równy. Delikatny w smaku, leciutki jak chmurka. Dodatnie mleka i mleka w proszku nadaje temu sernikowi niezwykłego smaku. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej ciasto jest wilgotne i równo upieczone. Świetnie się sprawdzi do niedzielnej kawki czy też na wszelakie imprezy.

Co potrzeba:

Składniki na sernik :

  • 5 jajek
  • 1 kg twarogu „Mój ulubiony”
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 1/2 szkl. mleka 2%,
  • 1 3/4 szkl. mleka w proszku

Dodatkowo:

  • 1 duża paczka herbatników maślanych

Jak wykonać:

Blaszkę o wymiarach 24x36cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki jeden obok drugiego.
Żółtka oddzielić od białek i zmiksować z cukrem na jasną masę. Kolejno dodać twaróg, mleko i olej, zmiksować. Następnie dodać proszek budyniowy, mąkę i zmiksować do połączenia składników. Do masy dodać ekstrakt i mleko w proszku, zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Ser wylać na herbatniki i włożyć do większej blachy wypełnionej do połowy wrzącą wodą.  Piec w temp. 175 stopni góra/dół przez 40 min, a następnie zmniejszyć do 150 stopni i piec 20 min. Po upieczeniu sernik zostawić w gorącym piekarniku  przez 30 min, a po tym czasie wyciągnąć i studzić na desce. Po ostudzeniu ciasto włożyć do lodówki, aby je schłodzić.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera