Miodownik kajmakowy
Waniliowe babeczki z bitą śmietaną
- Muffinki
- -
Proste i szybkie w przygotowaniu babeczki waniliowe. Delikatne i puszyste w smaku. Krem może być dowolny czy też wypełnienie babeczek, np. czekoladą, wiórkami kokosowymi czy owocami.
Co potrzeba:
Ciasto (na 12 babeczek):
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. mleka
Krem:
- 250 ml śmietany 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Jak wykonać:
Suche składniki wymieszać w jednej misce. Do suchych składników dodać pozostałe, mokre, delikatnie wymieszać. Blaszkę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. Ciasto wyłożyć tak do 3/4 wysokości papilotek. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez około 25 minut.
W międzyczasie robimy krem. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz śmietan-fix, ponownie ubijamy.
Upieczone i ostudzone babeczki dekorujemy bitą śmietaną i dowolną posypką czy koralikami.
Źródło przepisu: