Sernik z kajmakiem

Sernik z kajmakiem to świetne ciasto na każdą okazję, np. urodziny, chrzciny czy Święta. Sernik jest delikatny w smaku, puszysty, a także prosty w przygotowaniu.

Co potrzeba:

Spód:

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 80 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka „Mój ulubiony”
  • 3/4 szkl. cukru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 70 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek

Dodatkowo:

  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • garść migdałów

 

 

Jak wykonać:

Herbatniki zblendować na proszek, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Powstałą masę wyłożyć spód tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki. Białka oddzielić od żółtek. Kolejno żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem na puszystą masę. Do masy dodać ser i mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć do tortownicy. Piec przez 20 minut w temperaturze 170 stopni, a potem w temperaturze 145 stopni przez 70 minut. Po upieczeniu ciasto trzymać w zamkniętym, wyłączonym piekarniku. Po tym czasie otworzyć lekko drzwiczki i tak studzić sernik. Na zimny sernik wyłożyć masę krówkową i posypać migdałami.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera