Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z kremem śmietanowym ze szczyptą cynamonu i orzechami włoskimi. Puszyste, wilgotne i delikatne w smaku. Przepis na ciasto marchewkowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Dodanie do ciasta cynamonu i przyprawy do piernika daje idealnie połączenie z pozostałymi składnikami. Marchewkę warto zetrzeć na najmniejszych oczkach tartki, dzięki czemu ciasto ma lepszą konsystencję ,a marchewka jest lekko wyczuwalne.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 300 g marchewki
  • 3 jajka
  • 180 g cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu
  • 100 g orzechów włoskich

Jak wykonać:

Jajka ubić z cukrem tak aby masa zwiększyła swoją objętość. Kolejno wlać olej i dalej miksować. Następnie dodać suche składniki, czyli mąkę pszenną, przyprawę do piernika, cynamon – delikatnie wymieszać. Na koniec dodać startą marchewkę na najmniejszych oczkach tartki, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy ( u mnie średnica 20 cm ). Piec w temp. 180 stopni góra/dół przez 45 minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostudzenia.

Schłodzoną śmietankę ubić  na sztywno. Kolejno dodać cukier puder, cynamon, serek mascarpone i zmiksować.

Na zimne ciasto nałożyć krem śmietankowy i udekorować orzechami włoskimi. Ciasto wstawić do lodówki.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera