Ciasto Bounty
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe z kremem śmietanowym ze szczyptą cynamonu i orzechami włoskimi. Puszyste, wilgotne i delikatne w smaku. Przepis na ciasto marchewkowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Dodanie do ciasta cynamonu i przyprawy do piernika daje idealnie połączenie z pozostałymi składnikami. Marchewkę warto zetrzeć na najmniejszych oczkach tartki, dzięki czemu ciasto ma lepszą konsystencję ,a marchewka jest lekko wyczuwalne.
Co potrzeba:
Ciasto:
- 300 g marchewki
- 3 jajka
- 180 g cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 g mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- szczypta cynamonu
- 100 g orzechów włoskich
Jak wykonać:
Jajka ubić z cukrem tak aby masa zwiększyła swoją objętość. Kolejno wlać olej i dalej miksować. Następnie dodać suche składniki, czyli mąkę pszenną, przyprawę do piernika, cynamon – delikatnie wymieszać. Na koniec dodać startą marchewkę na najmniejszych oczkach tartki, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy ( u mnie średnica 20 cm ). Piec w temp. 180 stopni góra/dół przez 45 minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Kolejno dodać cukier puder, cynamon, serek mascarpone i zmiksować.
Na zimne ciasto nałożyć krem śmietankowy i udekorować orzechami włoskimi. Ciasto wstawić do lodówki.
Źródło przepisu: