Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, dzięki czemu jest mega proste w wykonaniu. Jest miękkie, wilgotne i delikatne w smaku.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 100 g drożdży świeżych
  • szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 200 g roztopionego masła
  • 2/3 szklanki mleka
  • 4 czubate szklanki mąki pszennej
  • truskawki ok. 800 g

Kruszonka:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Jak wykonać:

Do dużej misko kolejno wsypać: pokruszone drożdże, cukier, roztrzepane jajka, roztopione masło, mleko i na koniec mąkę. Nie mieszać! Jedynie przykryć ściereczką i odstawić na 3-4 godziny w ciepłe miejsce.

W międzyczasie umyć truskawki, pokroić w kostkę. Przygotować z podanych składników kruszonkę. Blachę o wymiarach 36 x 24,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy ciasto jest gotowe wymieszać delikatnie drewnianą łyżka do połączenia się składników. Wyłożyć na blachę, ułożyć truskawki i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką. Piec w temp. 180 stopni przez około 40-50 min. Po wyjęciu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera