Babka wielkanocna
Sernik Królewski
Przepisów na serniki nigdy za wiele, pieczone w każdej postaci są przepyszne, Sernik Królewski do tradycyjny sernik, który z połączeniem czekoladowego spodu i góry smakuje obłędnie. Ser, którego zawsze używam to „Mój ulubiony” z wiaderka – wieluński. Uważam, że ma on najlepszą, zbitą konsystencję.
Co potrzeba:
Ciasto:
- 320 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szkl. cukru
- 200 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka „Mój ulubiony”
- 200 g masła
- 3/4 szkl. cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1 opakowanie śmietankowego
Jak wykonać:
Blaszkę o wymiarach 36 x 24,5 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do naczynia wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, szczyptę soku i cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrobnić składniki aż powstanie drobna kruszonka. Kolejno dodać jajka i połączyć składniki na gładkie i jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części.
Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem.
Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni góra/dół.
Następnie rozpocząć robienie masy serowej. Miękkie masło ubić z cukrami, tak aby było jasne i puszyste, Kolejno dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijać. Do masy dodawać stopniowo twaróg, miksować. A na koniec dodać budyń i znowu zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać szpatułką. Powstałą masę wylać na ciasto, a na nie zetrzeć pozostałą część ciasto. Piec przez 45-50 minut.
Źródło przepisu: