Ciasteczka maślane z marmoladą

Ciasteczka maślane są obłędne w smaku. Smak identyczny jak w małych cukierniach. Są delikatne i kruche, a smaku nadaje marmolada.

Co potrzeba:

  • 320 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej –
  • 200 g masła
  • 4 żółtka jaj
  • 100 g cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 100 g marmolady

Jak wykonać:

Do misy miksera włożyć miękkie masło, ucierać przez kilka minut. Następnie dodać cukier puder i dalej ucierać, około 7 minut. Po tym czasie dodać żółtka, miksować. Do powstałego puszystego kremu dodać mąki, najpierw wymieszać delikatnie szpatułką, a kolejno na małych obrotach w mikserze. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i nastawić piekarnik na 180 stopni. Maszynkę do ciastek napełnić ciastem i wyciskać ciasteczka. Jeśli nie posiadamy maszynki można użyć rękawa cukierniczego. Na środku każdego ciasteczka nałożyć odrobinę marmolady. Piec przez około 12-15 minut.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera