Szarlotka
Ciasteczka maślane z marmoladą
Ciasteczka maślane są obłędne w smaku. Smak identyczny jak w małych cukierniach. Są delikatne i kruche, a smaku nadaje marmolada.
Co potrzeba:
- 320 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej –
- 200 g masła
- 4 żółtka jaj
- 100 g cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- 100 g marmolady
Jak wykonać:
Do misy miksera włożyć miękkie masło, ucierać przez kilka minut. Następnie dodać cukier puder i dalej ucierać, około 7 minut. Po tym czasie dodać żółtka, miksować. Do powstałego puszystego kremu dodać mąki, najpierw wymieszać delikatnie szpatułką, a kolejno na małych obrotach w mikserze. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i nastawić piekarnik na 180 stopni. Maszynkę do ciastek napełnić ciastem i wyciskać ciasteczka. Jeśli nie posiadamy maszynki można użyć rękawa cukierniczego. Na środku każdego ciasteczka nałożyć odrobinę marmolady. Piec przez około 12-15 minut.
Źródło przepisu: