
Podwójnie czekoladowe babeczki
Mąkę pszenna. cukry, proszek do pieczenia oraz masło zagnieść. Na koniec dodać żółtka i zagnieść na kruche ciasto. Z ciasta uformować kulkę i na czas pozostałych przygotowań schować do lodówki. Blachę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180 stopni góra/dół. Kolejno ubić białka ze szczyptą soli. Dodać cukier i ponownie ubić. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Śliwki umyć, wypestkować i podzielić na połówki. Na blachę wyłożyć połowę ciasta, spód ponakłuwać widelcem. Kolejno wyłożyć śliwki rozcięciem ku górze, a na śliwki rozsmarować ubite białka. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce bądź porozrywać rękoma. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 40 minut.