Ciasto z gruszkami

Ciasto z gruszkami jest delikatne w smaku i wilgotne. Dzięki dodaniu oleju ciasto utrzymuje dłużej swoją świeżość. Szybkie i proste w przygotowaniu. Idealnie się sprawdzi gdy goście są już w drodze. Ciasto może zostać posypane cukrem pudrem, polane lukrem czy polewą czekoladową. Dla mnie osobiście jest wystarczająco słodkie i smaczne bez jakichkolwiek dodatków.

Co potrzeba:

Składniki:
  • 1 kg gruszek
  • 300 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 3/4 szkl. oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak wykonać:

Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Kolejno wbić do miski jajka i cukier, ubić na jasną puszystą masę. Do masy jajecznej wlać olej i zmiksować na niskich obrotach. Następnie dodać do masy mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto wlać do tortownicy (u mnie średnica 26cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć gruszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera