Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe pyszne. puszyste, mięciutkie z dowolnym nadzieniem. Ciasto nie jest trudne do zrobienia, trochę czasochłonne, ale warte zrobienia. Przepis jest na jedną porcję, ale ja robiłam z dwóch, bo wiedziałam, że jedna to za mało. :) Nadziałam marmoladą i gotowymi domowymi jabłkami. A po ostygnięciu polałam lukrem, który zrobiłam z cukru pudru i mleka.

Co potrzeba:

  • 600 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 125 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • marmolada ( u mnie różana i wieloowocowa firmy Stovit)
  • jabłka ze słoika ( u mnie papierówki tegoroczne)
  • do posmarowania: 1 żółtko + 2 łyżki mleka

Jak wykonać:

Drożdże rozkruszyć do wysokiego pojemnika, wlać ciepłe mleko – 50 ml. Kolejno dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10 min.

Pozostałe mleko podgrzać i włożyć masło tak aby się roztopiło (masa powinna być lekko ciepła). Do misy robota wsypać mąkę. dodać sól, cukier, jajka, wymieszać. Następnie wlać rozczyn oraz roztopione masło w ciepłym mleku. Robot włączyć na najniższym obrocie i wyrabiać około 8-10 min. Wyrobione ciasto lekko posypać z góry mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 40 min. do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotować blachy. Gdy ciasto wyrośnie wyjąć je na stolnice, delikatnie wyrobić i podzielić na 3 części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na okrągły placek około 30 cm i podzielić na 8 trójkątów. Na każdy nałożyć dowolne nadzienie u podstawy trójkąta i zawinąć w rogalik. Odstawić na 10 min. do podrośnięcia. Rogaliki wyłożyć na blachę i posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10-12 min. Po upieczeniu rogaliki można posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera