Pierniczki świateczne
Co potrzeba:
- 1 kg mąki pszennej
- 8 żółtek
- 3 białka
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 200 ml śmietany 18%
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 250 g masła
- 400 g miodu
Jak wykonać:
Dzień przed pieczeniem:
Kakao wymieszać z mąką pszenną w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, dodać masło
i odstawić do ostygnięcia. Do śmietany dodać sodę, wymieszać i odstawić (zwiększy swoją objętość). Kolejno białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlać do mąki, delikatnie wymieszać. Do masy jajecznej dodać miód, wymieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, delikatnie wymieszać. Ciasto przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Dzień pieczenia:
Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na około 5mm i wykrawać różne formy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pierniczki. Piec w temp. 180 stopni przez około 7-12 minut. Po upieczeniu pierniczki ostudzić. Można je od razu polukrować i wsadzić do szczelnych pojemniczków aby zmiękły.