Dżem z czarnej porzeczki
Puszyste ciasto z owocami
Ciasto z owocami puszyste, delikatne w smaku oraz utrzymujące długo świeżość. Ciasto jest lekkie, pieczone z mlekiem i olejem. Owoce puszczają delikatne sok, który wsiąka w ciasto, dzięki czemu jest jeszcze bardziej wilgotne. Proste i szybkie w przygotowaniu.
Co potrzeba:
- 4 jajka
- 1 i 1/4 szkl. cukru
- 250 ml oleju
- 250 ml mleka
- 450 g mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g owoców ( u mnie mix mrożonych – jeżyny, maliny, borówki)
Jak wykonać:
Jajka ubić z cukrami, do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. Kolejno dodać olej i mleko, dalej ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć mrożone owoce (można je wcześniej delikatnie obtoczyć w mące ziemniaczanej). Piec w temp. 170 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Źródło przepisu: