
Szarlotka z bezą
Co potrzeba:
Ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250g zimnego masła
- 5 żółtek
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Beza piankowa:
- 5 białek
- ½ szkl. cukru,
- ½ szkl. cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Jabłka:
- 1 kg obranych i wydrążonych jabłek
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 łyżek bułki tartej
Jak wykonać:
Przepis jest na blaszkę standardową, a jak robiłam w tortownicy z połowy porcji.
Ciasto: Wszystkie składniki wrzucić do robota i wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część owinąć folia i schować do zamrażarki na godzinę, a większą rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, schować do lodówki.
Jabłka: Zetrzeć na grubych oczkach i wymieszać z pozostałymi składnikami. Jabłka wyłożyć na przygotowane ciasto kruche.
Pianka: Białka ubić ze szczyptą soli. Kolejno dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, dalej ubijać. Powstałą masę wylać na jabłka i równomiernie rozprowadzić.
Na piankę zetrzeć na grubych oczkach część ciasta, która została włożona do zamrażarki.
Piec w temp. 180 stopni góra/dół przez 50 minut.