Szarlotka z bezą
Sernik z mango stanowi świetne połączenie. Idealny dla małych, jak i dużych łasuchów. Kremowy, wyborny, delikatny w smaku. Sprawdzi się na każdej imprezie.
Co potrzeba:
Składniki na spód:
- 150 g ciasteczek Oreo (bez nadzienia, nadzienie usuwamy)
- 45 g masła, roztopionego
Masa serowa:
- 800 g twarogu ( u mnie „Mój ulubiony” z wiaderka)
- 250 ml śmietany 36%
- 3/4 szkl. cukru
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Mus:
- 100 g mango ( u mnie mrożone)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- trochę wody
Jak wykonać:
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować. Masę wyłożyć na blachę, wyrównać. Schłodzić przez godzinę w lodówce. Kolejno w misce miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową i zmiksować. Masę serową wylać na spód i wstawić do piekarnika nagrzanego na 150 stopni, piec około 55 minut. Wystudzić. Do garnuszka wlać wodę i dodać mango, gotować aż do rozgotowania. Kolejno dodać mąkę ziemniaczaną, wystudzić. Mus wylać na sernik.
Źródło przepisu: