
Sernik nowojorski
Co potrzeba:
Spód:
- 160 g herbatników
 - 100 g masła
 
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego „Mój ulubiony” z wiaderka
 - 220 g cukru
 - 250 ml śmietanki 30%
 - 40 g mąki ziemniaczanej
 - 4 jajka
 - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 
Polewa:
- 200 g gęstej śmietany 18%
 - 30 g cukru pudru
 

Jak wykonać:
Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć dno papierem do pieczeni. Średnica tortu – 24 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Herbatniki pokruszyć w malakserze. Dodać masło i wymieszać. Otrzymaną masą wyłożyć spód tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 10 min. W międzyczasie przygotować masę serową. Do miski wrzucić wszystkie składniki i wymieszać. Podpieczony spód wyciągnąć i wylać na nie masę serową.
Sernik jest pieczony w kąpieli wodnej. Dlatego trzeba zagotować 1,5 litra wody i przelać do formy z wyposażenia piekarnika, po czym wstawić do piekarnika na samo dno. Sernik wstawić do piekarnika na środkowy poziom. Przez pierwsze 10 minut piec w temperaturze 180 stopni, a potem zmniejszyć do 120 stopni i piec przez 80 minut. Upieczony sernik odstawić do ostudzenia.
Na koniec przygotować polewę. Śmietanę wymieszać z przesianym cukrem pudrem i polać sernik. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
								
								
								
								










								








