![](https://amupapu.pl/wp-content/uploads/2021/09/serniczki_oreo-300x200.jpg)
Ciasto Grześ
Co potrzeba:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- łyżka cukru
- łyżeczka oleju
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
-
Krem do Karpatki Klasyczny Dr. Oetker
-
200 g margaryny „Kasia”
- 0,5 l mleka
Mus:
- 1600 ml musu jabłkowego
- 3 galaretki brzoskwiniowe
Dodatkowo:
- 1 słoiczek dżemu z czarnej bądź czerwonej porzeczki
- maślane herbatniki
- migdały do posypania
![](https://amupapu.pl/wp-content/uploads/2021/09/serniczki_oreo-300x200.jpg)
Jak wykonać:
Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier, dalej ubijać. Kolejno dodawać po jednym żółtku, ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszę i olej, wymieszać dokładnie. Ciasto przełożyć na blachę. Piec w temp. 180 stopni przez około 15 min. Wyłożyć, ostudzić.
Krem: Przygotować wedle przepisu na opakowaniu.
Mus: Galaretki rozpuścić w 1,5-2 szkl. wrzątku, odstawić do ostudzenia. Mus jabłkowy wlać do garnka, wlać ostudzoną galaretkę. Odstawić do stężenia.
Na biszkopt wyłożyć dżem, rozsmarować. Kolejno wyłożyć gotowy krem, a na niego wyłożyć herbatniki. Na koniec wylać mus jabłkowy. Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki/ w chłodne miejsce. Wierzch ciasta można posypać płatkami migdałów.
ciasto dżem krem herbatniki mus jabłkowy