
Babeczki Leśny Mech
Co potrzeba:
Ciasto:
- 300 g szpinaku mrożonego
 - 3 jajka
 - 3/4 cukru
 - 3/4 szkl. oleju
 - 2 szkl. mąki pszennej
 - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - skórka otarta z 1 cytryny
 - trochę barwnika zielonego
 
Masa śmietankowo-pomarańczowa:
- 250 ml śmietany 30%
 - 250 g serka mascarpone
 - 1 śmietan-fix
 - 2 łyżki cukru pudru
 - 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
 
Dodatkowo:
- posypka dekoracyjna
 
Jak wykonać:
Szpinak mrożony trzeba rozmrozić na sitku, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Zmiksować blenderem na jednolitą masę. W robocie umieścić jajka z cukrem i ubić, tak aby uzyskać jasną i puszystą masę. Kolejno wlać powoli olej i miksować do połączenia się składników. Następnie dodać masę szpinakową i odrobinę zielonego barwnika, zmiksować do połączenia się składników. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Formę do babeczek wypełnić papierowymi papilotkami i umieścić ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30 minut. Wyjąć i ostudzić. Z każdej babeczki odciąć trochę góry i odstawić na bok do dekoracji. Kolejnym krokiem będzie zrobienie kremu. W misce ubić śmietankę i kolejno dodać serek, cukier i śmietan-fix, zmiksować do uzyskania gęstego kremu. Na babeczki wyłożyć krem (ja użyłam rękawa cukierniczego), posypać okruchami ciasta i udekorować posypką.
								
								
								
								










								









