Babeczki wielkanocne

Babeczki idealne do koszyczka na święconkę. Łatwe w przygotowaniu. Wilgotne i delikatne o maślanym smaku. Dzięki cytrynie mają niewątpliwie ciekawy smak.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła, roztopionego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skóra otarta z połowy cytryny

Lukier:

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki wody

Dodatkowo:

  • przeróżne posypki

Jak wykonać:

Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Jajka wraz z cukrami zmiksować na jasną i puszystą masę. Do masy jajecznej dodać suche składniki. Na konie dodać roztopione masło. Ciasto wyłożyć do silikonowych foremek, wlać 3/4 wysokości. Piec w temp. 180 stopni przez 25-30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić. Polać lukrem i udekorować posypkami.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera