Babka drożdżowe z rodzynkami
Ciasto marchewkowe
Marchewka w cieście? Czemu nie! Ciasto marchewkowe jest wilgotne i puszyste. Smaku nadaje połączenie cynamonu z orzechami. Ciasto jest proste w przygotowaniu. Każdy sobie z nim poradzi.
Co potrzeba:
- 1,5 szkl. startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 szkl. pokrojonych orzechów włoskich
- pół łyżeczki soli
Jak wykonać:
Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Następnie orzechy włoskie pokroić na małe kawałki. Piekarnik nastawić na 180°C. Kolejno jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez około 3 min. Zaczynać powoli wlewać olej. Ciągle ubijać, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodać cynamon i przyprawę do piernika. Na końcu wsypać odciśniętą marchewkę i posiekane orzechy, delikatnie wymieszać. Formę wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia. U mnie tortownica o śr. 26 cm. Ciasto wlać do blaszki i piec przez około 50 min. Po upieczeniu ciasto marchewkowe posypać cukrem pudrem
Źródło przepisu: