Miękkie pierniczki z nadzieniem

Miękkie pierniczki z powidłami śliwkowymi są przepyszne, delikatne w smaku. Pierniczki rozpływają się w ustach. Nie wymagają leżakowania, więc od razu można je jeść. Pierniczki można przygotować z nadzieniem czy też bez. Z nadzieniem mogą leżeć około 2 tygodni, a bez około 4 tygodni.

Co potrzeba:

  • 275 g mąki pszennej
  • 150 g miodu
  • 30 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 15 g kakao
  • powidła śliwkowe
  • dekoracja ( u mnie polewa czekoladowa i kolorowa posypka)

Jak wykonać:

Masło, cukier, miód, sodę, przyprawę do piernika i kakao przełożyć do garnuszka, podgrzać na niewielkim ogniu, aż wszystkiego składniki się połączą. Zdjąć z palnika i odstawić do ostudzenia. Do letniej masy dodać jajko i mąkę, wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto od razu wałkować na około 3-5 mm i wyciąć pierniczki za pomocą dowolnej foremki. Na środku ciastka wyłożyć powidła i przekryć drugim, dokładnie zlepić boki. Pierniczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez około 5-7 minut. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia. Zimne pierniczki dowolnie udekorować.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera