Wuzetka
Ciasto salceson
Ciasto jesienne o dość specyficznej nazwie – salceson czy też inaczej nazwane – ciasto amerykańskie. Miękkie, wilgotne pachnące jabłkami i cynamonem ciasto. Nie wymaga dużej ilości czasu, szybko się je przygotowuje. Większości składników znajdziemy w każdej kuchni.
Co potrzeba:
Ciasto:
- 3 jajka
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
- cukier wanilinowy
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- 4 duże jabłka
Jak wykonać:
Rozpoczynamy od obrania jabłek. Należy wyciąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. Następnie jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Kolejno dodać jogurt i olej, ponownie dokładnie zmiksować. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon. Całość zmiksować na jednolitą masę. Dodać jabłka i delikatnie wymieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec 50 – 60 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć i wystudzić, posypać cukrem pudrem.
Źródło przepisu: