Ciasto z mascarpone

Ciasto z mascarpone to przepis na ciasto czekoladowe przełożone dżemem morelowym, kremem z mascarpone i polany kremem czekoladowym. Ciasto jest wilgotne, dzięki dodaniu oleju, dlatego nie ma potrzeby nasączania. Przepis na ten wypiek jest prosty.

Co potrzeba:

Biszkopt kakaowy:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 75 ml oleju
  • 75 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/8 szkl. kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 350 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan – fix

Dodatkowo:

  • dżem morelowy (3 łyżki)
  • polewa z kremu do orzeszków
  • płatki migdałów

Jak wykonać:

Tortownicę o średnicy  20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodać olej, zmiksować. Na koniec dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto wylać na blaszkę. Piec w temp. 180 stopni przez około 30 minut. Ostudzone ciasto przekroić na dwie części.

Śmietankę wlać do miski i ubić. Kolejno dodać serek mascarpone, cukier puder i śmietan-fix ponownie zmiksować.

Przełożenie:

biszkopt + dżem + krem + biszkopt + polewa i dekoracja

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera