Co potrzeba:
Spód:
- 1 i 1/2 szkl. ciasteczek Oreo (bez nadzienia – około 22 ciasteczek)
- 85 g miękkiego masła
Nadzienie:
- 170 g białej czekolady
- 1/4 szkl. śmietanki
- 340 g sera
- 1/4 szkl. cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sos malinowy:
- 142 g malin
- 12,5 g cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej i rozpuszczonej w 37,5 g wody
Jak wykonać:
Ciasteczka pokruszyć, wrzucić do malaksera. Dodać masło i zmielić na jednolitą masę. Powstałą masę przełożyć do papierowych papilotek, delikatnie docisnąć. Piekarnik nastawić na 160 stopni. Kolejno robimy sos malinowy. Maliny, cukier i rozpuszczoną skrobię w rondlu zagotowujemy. Maliny podczas gotowania można rozgnieść widelcem. Gdy mieszanina zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostygnięcia. Do dużej miski wrzucić ser i cukier, zmiksować. Kolejno dodać jajka, zmiksować. A na sam koniec ekstrakt waniliowy, śmietankę oraz rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do muffinek. Na to wyłożyć po pół łyżeczki sosu malinowego. Nożem można zawinąć, aby zrobić wzorek. Piec przez 20 minut. Po upieczeniu ostudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.