Ciasto drożdżowe z owocami

Ciasto drożdżowe to wypiek, które nigdy się nie znudzi. W każdej wersji jest pyszne, czy to z owocami czy to z serem bądź marmoladą. Ten przyjemny zapach, który unosi się w całym domu podczas pieczenia…

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jabłka
  • garść malin

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g zimnego masła
  • szczypta soli

Jak wykonać:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i wymieszać w 100 ml ciepłego mleka, zasypać łyżeczką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Resztę mleka wymieszać z masłem. Można je rozpuścić w mleku i odstawić do ostudzenia. Cukier, mąkę pszenną, sól, cukier waniliowy i jajko wymieszać w misce. Kolejno powoli wlać mleko z masłem i na koniec dodać drożdże. Wyrobić ciasto.  Jeśli  ciasto bardzo się klei, można podsypać mąką, ale nie za dużo. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch delikatnie posmarować miękkim masłem. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na godzinę. W międzyczasie przygotować kruszonkę. Wrzucić podane składniki i utrzeć ręką. Po wyrośnięciu ciasta na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz maliny, posypać kruszonką. Piec przez około 30-40 minut w 200 stopniach. Gdy ciasto przestygnie można polać lukrem.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera