Sernik z żurawiną
Szarlotka
- Ciasta ucierane, Z owocami
- - 22 sierpnia, 2021
Ciasto szybkie w przygotowaniu, idealne do niedzielnej kawki i nie tylko. Poradzą z nią sobie nawet osoby, które rzadziej pieką i gotują. Dzięki dodatku dżemu do jabłek, a także kruszonka na maśle nadają wyśmienitego smaku.
Co potrzeba:
Ciasto:
- 125 g margaryny „Kasia”
- 3 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 3 łyżki oleju
- 2-3 łyżki śmietany 18%
Nadzienie:
- 6 dużych jabłek
- 250 ml dżemu morelowego/brzoskwiniowego
- 1 kisiel cytrynowy
- cukier do smaku
Kruszonka:
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli
Jak wykonać:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Odstawić na 5-10 minut. W międzyczasie z podanych składników na ciasto ugnieść jednolitą masę. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180 stopni, góra/dół. Kolejno zrobić kruszonkę. Masło, cukier, mąkę oraz szczyptę soli wsypać do miski i wyrobić kruszonkę. Z jabłek odcisnąć nadmierny sok. Dodać dżem, kisiel i cukier, wymieszać, Wyłożyć na ciasto. Następnie na jabłka wyłożyć wcześniej przygotowaną kruszonkę. Ciasto włożyć do piekarnika na około godzinę.
Źródło przepisu: