Szarlotka

Ciasto szybkie w przygotowaniu, idealne do niedzielnej kawki i nie tylko. Poradzą z nią sobie nawet osoby, które rzadziej pieką i gotują. Dzięki dodatku dżemu do jabłek, a także kruszonka na maśle nadają wyśmienitego smaku.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 125 g margaryny „Kasia”
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki śmietany 18%

Nadzienie:

  • 6 dużych jabłek
  • 250 ml dżemu morelowego/brzoskwiniowego
  • 1 kisiel cytrynowy
  • cukier do smaku

Kruszonka:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli

Jak wykonać:

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Odstawić na 5-10 minut. W międzyczasie z podanych składników na ciasto ugnieść jednolitą masę. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180 stopni, góra/dół. Kolejno zrobić kruszonkę. Masło, cukier, mąkę oraz szczyptę soli wsypać do miski i wyrobić kruszonkę. Z jabłek odcisnąć nadmierny sok. Dodać dżem, kisiel i cukier, wymieszać, Wyłożyć na ciasto. Następnie na jabłka wyłożyć wcześniej przygotowaną kruszonkę. Ciasto włożyć do piekarnika na około godzinę.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera