Cytrynowiec

Cytrynowiec to ciasto mocno cytrynowe, orzeźwiające i przepyszne w smaku. Ciasto składa się z czterech warstw – biszkopt, masa budyniowa, pianka cytrynowa i herbatniki z cytrynowym lukrem. Ciekawa jest warstwa budyniowa, która jest gotowana na wodzie, gdzie swoją konsystencją przypomina gęsty kisiel. Biszkopt i masę budyniową można przygotować spokojnie dzień wcześniej. Ciasto świetnie się sprawdzi na wszelakie uroczystości np. komunie, chrzciny, można je piec przez cały rok.

Co potrzeba:

Składniki na biszkopt:

  • 120 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na cytrynowy poncz do biszkoptu:

  • 125 ml zimnej wody
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka cukru pudru

Składniki na cytrynową masę budyniową:

  • 80 g budyniu śmietankowego bez cukru
  • 375 ml wody
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 125 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Składniki na cytrynową piankę:

  • 500 ml śmietanki 36 %
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 250 ml wrzątku
  • 30 g cukru pudru

Składniki na dekorację i lukier:

  • +- 25 herbatników typu Petitki
  • 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 240 g cukru pudru

Jak wykonać:

Biszkopt:

Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić aż do rozpuszczenia się cukru. Pod koniec ubijania masa będzie jasna i puszysta. Do masy dodać mąkę pszenne i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Blachę  (u mnie 24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę. Piec w temperaturze 180 stopni góra/dół około 25 minut. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia.

Masa budyniowa:

Do garnka wlać 250 ml wody, wyciśnięty sok z cytryny i cukier, doprowadzić do wrzenia. Pozostałą wodę wlać do szklanki, wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Powstałą konsystencją wlać do garnka i wymieszać. Mieszać do momentu uzyskania gęstego, bulgoczącego budyniu. Garnek z budyniem przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia. Kolejno miękkie masło wrzucić do misy miksera i ubić na jasną masę. Następnie łyżka po łyżce dodawać wystudzony budyń. Po każdej łyżce miksować do całkowitego połączenia się, aby na koniec powstała jednolita masa.

Biszkopt nasączyć wcześniej przygotowanym ponczem. Na nasączony biszkopt wyłożyć krem budyniowy. Ciasto włożyć do lodówki.

Cytrynowa pianka:

Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i odstawić do całkowitego ostudzenia. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Tężejącą galaretkę dodawać do śmietany. Po każdej łyżce ubić całość na wysokich obrotach, aż galaretka wmiesza się w krem. Cytrynową piankę wyłożyć na warstwę budyniową. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.

W tym czasie zrobić lukier – sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem. Po 30 minutach na piankę wyłożyć herbatniki i polać lukrem. Ciasto schłodzić min 3 godziny, a jeśli jest taka możliwość to całą noc.

 

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera