Babeczki Leśny Mech

Babeczki Leśny Mech to mini wersja ciasta Leśny Mech, Urocze, zielone babeczki, które świetnie się sprawdzą na Wielkanocnym stole czy też na innej uroczystości. Połączenie szpinakowego ciasta z kremem śmietanowym stanowi idealne połączenie smaków.

Co potrzeba:

Ciasto:
  • 300 g szpinaku mrożonego
  • 3 jajka
  • 3/4 cukru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • trochę barwnika zielonego
Masa śmietankowo-pomarańczowa:
  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
Dodatkowo:
  • posypka dekoracyjna

Jak wykonać:

Szpinak mrożony trzeba rozmrozić na sitku, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Zmiksować blenderem na jednolitą masę. W robocie umieścić jajka z cukrem i ubić, tak aby uzyskać jasną i puszystą masę. Kolejno wlać powoli olej i miksować do połączenia się składników. Następnie dodać masę szpinakową i odrobinę zielonego barwnika, zmiksować do połączenia się składników. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Formę do babeczek wypełnić papierowymi papilotkami i umieścić ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30 minut. Wyjąć i ostudzić. Z każdej babeczki odciąć trochę góry i odstawić na bok do dekoracji. Kolejnym krokiem będzie zrobienie kremu. W misce ubić śmietankę i kolejno dodać serek, cukier i śmietan-fix, zmiksować do uzyskania gęstego kremu. Na babeczki wyłożyć krem (ja użyłam rękawa cukierniczego),  posypać okruchami ciasta i udekorować posypką.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera