
Malinowa księżniczka
Co potrzeba:
Biszkopt:
- 4 jajka – osobno żółtka i białka
- 160 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao bez cukru
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 2 galaretki cytrynowe
- 350 ml gorącej wody
- 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 500 g serka „Mój ulubiony”
Dodatkowo:
- 400 g masy krówkowej
- 250 g herbatników jasne
Wierzch:
- 2 galaretki malinowe
- 500 ml gorącej wody
- 500 g malin świeżych lub mrożonych
Jak wykonać:
Piekarnik nastawić na 180 stopni. Blaszkę wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać cukier i dalej ubijać, aż stanie się lśniąca i gęsta. Kolejno dodać żółtka i zmiksować. Do masy dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do blaszki i piec przez około 20 minut. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia. Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i ostawić do ostudzenia. Następnie do miski wlać śmietankę, ubić na sztywno. Kolejno dodać cukier puder, zmiksować. Dodać ser i ponownie zmiksować. Na koniec do kremu dodać galaretkę i ponownie zmiksować. Biszkopt przekroić na pół, jedną część włożyć do blaszki. Ciasto można nasączyć np. sokiem brzoskwiniowym czy też ponczem z cukru i cytryny. Na biszkopt wyłożyć połowę kremu. Na wierzch ułożyć warstwę herbatników, na to wyłożyć masę krówkową. Ponownie warstwa herbatników i pozostała część kremu. Na górę położyć drugą część biszkoptu. Ciasto włożyć do lodówki. W gorącej wodzie rozpuścić galaretki malinowe, ostawić do wystudzenia. Następnie wyłożyć zmrożone maliny do galaretki i odstawić do stężenia. Gdy maliny są gotowe ciasto wyłożyć z lodówki i wylać galaretkę. Ciasto włożyć najlepiej na całą noc do lodówki.