Malinowa księżniczka

Święta, święta i po świętach, ale już niedługo majówka, więc ciasto – MALINOWA KSIĘŻNICZKA idealnie się sprawdzi. Ciasto z masą krówkową to przepyszny wypiek, świetnie się prezentuje na stole i nie jest za słodkie. Maliny dodają orzeźwiającego smaku, a wszystkie smaki idealnie się ze sobą łączą.

Co potrzeba:

Biszkopt:

  • 4 jajka – osobno żółtka i białka
  • 160 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao bez cukru
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 350 ml gorącej wody
  • 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 500 g serka „Mój ulubiony”

Dodatkowo:

  • 400 g masy krówkowej
  • 250 g herbatników jasne

Wierzch:

  • 2 galaretki malinowe
  • 500 ml gorącej wody
  • 500 g malin świeżych lub mrożonych

Jak wykonać:

Piekarnik nastawić na 180 stopni. Blaszkę wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać cukier i dalej ubijać, aż stanie się lśniąca i gęsta. Kolejno dodać żółtka i zmiksować. Do masy dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do blaszki i piec przez około 20 minut. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia. Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i ostawić do ostudzenia. Następnie do miski wlać śmietankę, ubić na sztywno. Kolejno dodać cukier puder, zmiksować. Dodać ser i ponownie zmiksować. Na koniec do kremu dodać galaretkę i ponownie zmiksować. Biszkopt przekroić na pół, jedną część włożyć do blaszki. Ciasto można nasączyć np. sokiem brzoskwiniowym czy też ponczem z cukru i cytryny. Na biszkopt wyłożyć połowę kremu. Na wierzch ułożyć warstwę herbatników, na to wyłożyć masę krówkową. Ponownie warstwa herbatników i pozostała część kremu. Na górę położyć drugą część biszkoptu. Ciasto włożyć do lodówki. W gorącej wodzie rozpuścić galaretki malinowe, ostawić do wystudzenia. Następnie wyłożyć zmrożone maliny do galaretki i odstawić do stężenia. Gdy maliny są gotowe ciasto wyłożyć z lodówki i wylać galaretkę. Ciasto włożyć najlepiej na całą noc do lodówki.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera