Kostka bananowa
Co potrzeba:
Ciasto kruche:
- 100g miękkiego masła
- 200g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
Masa bananowo-cytrynowa:
- 8 bananów
- 1 szkl. ananasów z puszki, w kawałkach
- 3 galaretki cytrynowe
- 3,5 szklanki wrzącej wody
Masa śmietankowa:
- 500ml śmietanki 30%
- 250g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 60g gorzkiej czekolady
Jak wykonać:
Składniki na ciasto wrzucić do robota i wyrobić na jednolite ciasto. Na blachę (wym. 24×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto, ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie upiec w temp. 200 stopni przez około 15 minut. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia.
Galaretkę rozpuścić w wodzie i odłożyć do stężenia. Na upieczone ciasto wyłożyć banany, a pomiędzy mini ułożyć kawałki ananasa, wszystko zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć do lodówki na około 30 min. (tak aby galaretka całkowicie stężała).
Wszystkie składniki na krem wrzucić do miksera i ubić na sztywno. Tak przygotowany krem wyłożyć na galaretkę. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Ciasto włożyć na co najmniej dwie godziny do lodówki.