Mini pączki puszyste, leciutkie i proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na tłusty czwartek. U mnie pączki są bez nadzienia, ale można dodać marmoladę, dżem czy też kostkę czekolady. Pączki świetnie smakują oprószone cukrem pudrem.
Mąkę wsypać do miski robota. Drożdże pokruszyć do wysokiego naczynia, dodać łyżeczkę cukru i ciepłe mleko, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia. Kolejno do mąki wsypać cukier, cukier waniliowy oraz sól. Następnie dodać żółtka, spirytus, masło oraz zaczyn. Ciasto wyrobić mikserem na jednolite i gładkie. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić na około godzinę do półtorej. Po tym czasie stolnicę podsypać lekko mąkę i rozwałkować ciasto na grubość 1-1,5 cm. Wykrawać foremkę o średnicy 3-4 cm i zostawić pod przykryciem na 20 minut do wyrośnięcia. Na rozgrzanym oleju smażyć pączki na złoty kolor z obu stron. Następnie odsączyć z nadmiaru tłuszcze na ręczniku papierowym. Obtoczyć w cukrze pudrze