Kruche z brzoskwiniami i budyniem

Brzoskwiniowe ciasto z budyniem to wypiek, który zawsze się sprawdza – kremowe, owocowe i lekkie jak chmurka. Idealne do kawy, na rodzinne spotkania czy niedzielny deser. Jedno jest pewne: ciężko się powstrzymać przed dokładką!

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 750 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • ½ szkl. cukru

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń (odsączonych i pokrojonych w kawałki)

Jak wykonać:

Składniki na ciasto wrzucić do robota i wyrobić na jednolitą masę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na blachę a drugą schować do lodówki. Czas aby przygotować masę budyniową. W garnku zagotować 500ml mleka z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać z proszkiem budyniowym. Masę wlać do gotującego się mleka mieszać aż budyń zgęstnieje. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Na schłodzony spód wylać budyń, a na wierzch rozłożyć kawałki brzoskwiń. Drugą część ciasta rozłożyć na brzoskwinie. Piec w temp. 180 stopni przez 50 minut.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera