Babeczki makowe z kajmakiem

Babeczki makowe z kajmakiem to mini wersje ciasta – makowca. W smaku mogą przypominać makowiec japoński. Swoją wilgotność zapewnia dodatek jabłek, dzięki któremu babeczki są wilgotne przez kilka dni. Wierzch został posmarowany kajmakiem, który nadaje jeszcze dodatkowej słodkości i smaku.

Co potrzeba:

Ciasto: ( na około 10-12 babeczek)

  • 2 szkl. suchego maku
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szkl. zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 małe jabłko
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • 1 puszka kajmaku (ok. 400 g)

Jak wykonać:

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Kolejno mak zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę ( można to zrobić dzień wcześniej i pozostawić na całą noc pod przykryciem). Po namoczeniu odsączyć przez ściereczkę i dwukrotnie zmielić. Następnie do maku dodać cukier, miód, proszek do pieczenia, zmielone migdały, wiórki kokosowe, ekstrakt, skórkę z pomarańczy, roztopione masło i żółtko, wszystko wymieszać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy i wymieszać. Kolejno białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i połączyć z masą makową, delikatnie wymieszać. Masą napełnić do 3/4 wysokości papilotek i piec w temp. 170 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu ostudzić. Podgrzać kajmak i posmarować wierzch babeczek. Babeczki można wedle uznania udekorować.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera