
Babeczki makowe z kajmakiem
Co potrzeba:
Ciasto: ( na około 10-12 babeczek)
- 2 szkl. suchego maku
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szkl. zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- 30 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 małe jabłko
- szczypta soli
DODATKOWO
- 1 puszka kajmaku (ok. 400 g)
Jak wykonać:
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Kolejno mak zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę ( można to zrobić dzień wcześniej i pozostawić na całą noc pod przykryciem). Po namoczeniu odsączyć przez ściereczkę i dwukrotnie zmielić. Następnie do maku dodać cukier, miód, proszek do pieczenia, zmielone migdały, wiórki kokosowe, ekstrakt, skórkę z pomarańczy, roztopione masło i żółtko, wszystko wymieszać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy i wymieszać. Kolejno białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i połączyć z masą makową, delikatnie wymieszać. Masą napełnić do 3/4 wysokości papilotek i piec w temp. 170 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu ostudzić. Podgrzać kajmak i posmarować wierzch babeczek. Babeczki można wedle uznania udekorować.