Ciasto poduszkowiec
Prosty i szybki przepis na ogórki, które znikają z zimowych zapasów w mgnieniu oka. Robione w małych słoiczkach są na raz. Nuta ostrości nadaje idealnego smaku.
Co potrzeba:
- 2,5 kg ogórków
- 4 łyżki soli
- 2 główki czosnku
- 3 łyżki papryki ostrej
- 1 szkl. octu
- 1/2 szkl. cukru
- 10 łyżek oleju
Jak wykonać:
Ogórki umyć i pokroić w paski, włożyć do miski. Dodać sól, pokrojony czosnek w paski i pozostałą część składników. Wszystko razem wymieszać i odstawić na 2-3 godziny. Przygotować słoiki. Po tym czasie włożyć ogórki w słoiki i zalać powstałą zalewą z ogórków. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką. W garnku ułożyć słoiki w lekkich odstępach od siebie aby nie stykały się ze sobą ściankami. Garnek zalać ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików. Zagotować i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty od momentu zagotowania się wody.
Źródło przepisu: