Szarlotka na cieście krucho-drożdżowym
Sernikowe serca na kruchym spodzie z galaretką truskawkową
Lekki deser bez pieczenia. Przepis idealny na Walentynki czy też na upalne dni. Delikatny w smaku.
Foremki w kształcicie serca dodają uroku temu deserowi.
Co potrzeba:
Spód:
- 100 g ciastek zbożowych bez cukru
- 2 łyżki masła
Masa:
- 250 g serka mascarpone
- 1 banan
- 100 ml gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżka żelatyny
- 50 g odżywki np. o smaku ciasteczka
Galaretka:
- 1/2 szkl. wody
- 1 łyżka galaretki truskawkowej
- 1 łyżka ksylitolu
Jak wykonać:
Ciastka rozkruszyć w malakserze, dodać masło zmiksować na jednolitą masę. Powstałą masą wyłożyć spód foremek. Włożyć do lodówki. Zacząć przygotowywać masę serową.
Jogurt oraz ksylitol włożyć do garnuszka i mieszając doprowadzić do wrzenia. Po zdjęciu ognia dodać żelatynę i mieszać aż do jej rozpuszczenia. Wystudzić i zblendować z pozostałymi składnikami. Przełożyć na ciasto i włożyć do lodówki.
Galaretkę rozpuścić w wodzie, dodać ksylitol, wymieszać i odstawić do ostudzenia oraz lekkiego stężenia. Kolejno wylać na masę serową i włożyć do lodówki aby całkowicie stężała.
Źródło przepisu: