Zakręcone drożdżówki z serem
Co potrzeba:
Ciasto:
- 540 g mąki pszennej
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 3/4 łyżeczki soli
- 20 g drożdży świeżych
- 75 g roztopionego masła
- 250 ml mleka
- 2 duże jajka
Nadzienie serowe:
- 450 g sera „Mój ulubiony”
- 50 g masła
- 60 g cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 – 3 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
Jak wykonać:
Rozpoczynamy od zrobienia rozczynu. Drożdże rozkruszamy w wysokim naczyniu, dodajemy cukier, mąkę i 1/4 szkl. ciepłego mleka, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
Mąkę wsypać do miski, dodać pozostałą część składników oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wymieszać i zacząć wyrabiać około 5-8 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.
Przygotować z podanych składników nadzienie twarogowe. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt. Na ciasto wyłożyć nadzienie serowe. Trzymając ciasto za dłuższy bok, złożyć jak list, trzykrotnie –> najpierw jeden dłuższy bok założyć do środka (do około 2/3 długości ciasta), a następnie przykryć ciasto zakładając drugi dłuższy bok na wierzch. Zawinięte ciasto pokroić na około 12 części. Każdą bułeczkę przekręcić. Położyć na blaszce i odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jajko roztrzepać z mlekiem. Posmarować nim bułeczki i piec przez około 20 minut. W międzyczasie zrobić lukier. Upieczone i ostudzone drożdżówki polać wcześniej przygotowanym lukrem.