Zakręcone drożdżówki z serem

Mięciutkie i puszyste twarogowe bułeczki drożdżowe polane lukrem cytrynowym Jak zawsze użyłam sera wieluńskiego „Mój ulubiony”, jest delikatny w smaku. Jeśli bułeczki zostaną na kolejny dzień, to musimy je zamknąć w szczelnym pojemniku, aby były mięciutkie.

Co potrzeba:

 

Ciasto:

  • 540 g mąki pszennej
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 20 g drożdży świeżych
  • 75 g roztopionego masła
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka

 

Nadzienie serowe:

  • 450 g sera „Mój ulubiony”
  • 50 g masła
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

 

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki soku z cytryny

 

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody

Jak wykonać:

Rozpoczynamy od zrobienia rozczynu. Drożdże rozkruszamy w wysokim naczyniu, dodajemy cukier, mąkę i 1/4 szkl. ciepłego mleka, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut.

Mąkę wsypać do miski, dodać pozostałą część składników oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wymieszać i zacząć wyrabiać około 5-8 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.

Przygotować z podanych składników nadzienie twarogowe. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt. Na ciasto wyłożyć nadzienie serowe. Trzymając ciasto za dłuższy bok, złożyć jak list, trzykrotnie –> najpierw jeden dłuższy bok założyć do środka (do około 2/3 długości ciasta),  a następnie przykryć ciasto zakładając drugi dłuższy bok na wierzch. Zawinięte ciasto pokroić na około 12 części. Każdą bułeczkę przekręcić. Położyć na blaszce i odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jajko roztrzepać z mlekiem. Posmarować nim bułeczki i piec przez około 20 minut. W międzyczasie zrobić lukier. Upieczone i ostudzone drożdżówki polać wcześniej przygotowanym lukrem.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera