Ciasto drożdżowe z marmoladą

Ciasto puszyste i delikatne w smaku. Dzięki zapachowi nie da się obok niego przejść obojętnie, trzeba po prostu spróbować.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 540 g mąki pszennej
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
  • 75 g masła, roztopionego
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka

Lukier;

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • marmolada
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

Jak wykonać:

Rozpoczynamy od zrobienia rozczynu. Drożdże rozkruszamy w wysokim naczyniu, dodajemy cukier, mąkę i 1/4 szkl. ciepłego mleka, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut.

Mąkę wsypać do miski, dodać pozostałą część składników oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wymieszać i zacząć wyrabiać około 5-8 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Po upływie tego czasu ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt około 30 cm x 20 cm. Posmarować marmoladą. Zawinąć na kształt rolady. Rozciąć wzdłuż środka (zostawiając na końcu kawałek nierozcięty) i spleść, zlepić końcówki. Ciasta położyć na blaszce i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto posmarować jajeczną glazurą. Piec w temp. 180 stopni przez około 30-40 minut. Po ostudzeniu polać lukrem.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera