
Ciasto Prince Polo
Co potrzeba:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2-3 łyżki oleju
- szczypta proszku do pieczenia
Wkładka ciasteczkowo-bakaliowa:
- 6 białek
- 1 szkl. drobnego cukru
- 100 g mielonych orzechów
- 100 g wiórek kokosowych
- 4 wafelki Prince Polo xxl
Masa:
- 6 żółtek
- 750 ml mleka 3,2%
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 200 g masła
Polewa:
- 75 g śmietanki 30%
- 25 g masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki żelatyny

Jak wykonać:
Biszkopt
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i dalej ubijać. Kolejno dodać żółtka, miksować. Do masy dodać olej, dalej zmiksować. Na koniec dodać kakao, proszek do pieczenia, mąkę – wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez około 20 minut. Po ostudzeniu przekroić na 2 blaty.
Wkładka orzechowo-ciasteczkowa:
Białka ubić. Dodać cukier, dalej ubijać. Na sam koniec dodać mielone orzechy, wiórki kokosowe oraz pokruszone ciasteczka, delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.
Masa:
Do garnka wlać 3/4 mleka dodać cukier i zagotować. Pozostałe mleko wymeszać z żółtkami i obiema mąkami. Dodać do gotującego mleka, caly czas mieszając. Gdy budyń będzie gotowy, dodać 50g czekolady i wymieszać. Ostawić do ostudzenia (można zrobić dzień wcześniej).
Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać posiekaną pozostałą czekoladę, wymieszać.
Składanie ciasta:
Na pierwszym blacie rozprowadzić połowę masy. Dajemy wkładkę bakaliowo-ciasteczkową. Rozprowadzamy resztę masy, przykrywamy ją drugim blatem biszkoptowym.